Utställningar
 

Textila sagor

"Vi behöver sagor och fantasier för att överleva, känna oss fria och förlora oss för en stund."
säger textilformgivaren Catarina Larsson som med denna utställning vill berätta textila sagor.

Textil är mitt material och passion, det har funnits med och utvecklats sedan barndomen. Som liten flicka omgavs jag av kvinnor som behärskade de flesta textila tekniker och skapade både för liv och lust. Till skillnad från mina anmödrar har jag kunnat utbilda mig och satsa på en professionell yrkeskarriär inom det textila området.

Catarina Larsson är född 1958 och bosatt i Löt utanför Enköping. Efter utbildning på bl. a textilhögskolan i Borås och många år med textil och inredning inom Ikea satsade hon på sitt eget skapande. På Formex 2004 slog hon igenom med "Nightfly", en lampa som är lika mycket konstverk som armatur. Basen i Catarinas verksamhet är formgivning och tillverkning av textila objekt.

Jag befinner mig i gränslandet mellan konst och design, och har alltid ägt en drivkraft att skapa i textila material. Jag är intresserad av att föra in textil i olika miljöer. Människor behöver textil, inte bara att klä sig i utan också omges av. Det finns en omsorg i det textila.

En stor inspirationskälla för mig finner jag inom folkkonsten, allmogen, det handgjorda och enkla. Det blir många turer till vårt grannlandskap i norr. Dalarnas museum i Falun och Ottilia Adelborgs museum i Gagnef, får ofta stå under lupp. Där finns också ett myller av kulturutövare, hantverkare, antikbodar och dräktkammare. Vilken färg- och mönsterprakt! Fast det är inte traditionen jag är ute efter, utan leken och lusten!

Mitt arbete må vara inspirerat av vårt kulturarv men resultatet ligger långt ifrån folkdräkter och knätofsar. Det är inte några repliker eller parafraser jag gör. Istället strävar jag efter att förena det folkliga arvet med ett nutida uttryck.
Jag vill bygga något eget och hitta mitt eget språk. Göra på ett nytt sätt som inte redan är gjort.

Motiven hämtar jag mestadels från min egen värld och mina naturrum - trädgården och landskapet kring huset där jag bor. Jag förenklar och renodlar, gör scener och utsnitt. Detaljer förstoras och förminskas och hittar varann i en lek, en fantasi. Teknikerna jag använder är enkla, t ex klipp, stygn och nålfiltning.


Se mer på www.larssonunited.com , instagram: catarinalarsson, facebook Catarina Larsson
Catarina Larsson kan nås på catta@larssonunited.com och tel. 073-649 38 96.


 


 

Margareta och Per Palmén, Alsta Trädgårdar, Alsta by, Örsundsbro Tel: 070 2923837 Epost: